Ortaokul fen bilimleri dersi konu anlatımları, TEOG sınavlarına hazırlık rehberi...

>> >>>>>>>>>>>>>> Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür.Hayal gücü ise her yere... EİNSTEİN

15 Temmuz 2012

SBS TERCİHLERİNİZİ YAPARKEN...

Sevgili öğrenciler,
Şimdi belki çok mutlusunuz, belki üzgün,belki karamsar,belki umutlu, belki de çok umutsuzsunuz...Her ne durumda iseniz öncelikle bu sınavın yaşamın sonu olmadığını bilin, önemli olan bu uzun süren sınav deneyiminden bazı dersler çıkarabilmiş olmanızdır.Yaşam böyledir işte..Her alanda hayal kırıklıkları yaşayabilirsiniz.Önemli olan düşseniz bile kalkıp yola devam edebilmektir.
Şimdiki amacınız puanınıza ve size en uygun okula gidebilmek için doğru tercih yapmak ve gideceğiniz okulda daha çok çalışmak olmalıdır.
Sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.Öncelikle 10 tercih hakkınız  ve bu tercihleri değiştiremeyeceğiniz gerçeği var.O nedenle son derece önem verin, acele etmeyin,araştırmadan hiçbir okulu listenize almayın.O okula 4-5 yıl gideceksiniz ..Bunun önemli bir karar olduğunu unutmayın.
Benim size önerim 10 tercihin dağılımını dikkatli yapmanız yönünde olacaktır.
1.ve 2. tercihinizi tutmayacağını düşündüğünüz ama çok istediğiniz, türkiye sırası (veya %'lik dilimi)sizin sıranızdan biraz daha yukarıda olan okullara kullanın,
3.4.5.6. ve 7.tercihlerinizi sizin de istediğiniz, türkiye sırası (veya %'lik dilimi)sizin sıranıza çok yakın veya eşit olan okullara kullanın,
8.9. ve 10. tercihleriniz ise joker olsun.Yani çok istemeseniz de ilk 7 tercihiniz tutmamışsa gidebileceğiniz,türkiye sırası(veya %'lik dilimi) sizin sıranızın altında olan okullar olmalıdır.
En son olarak listenize genel olarak bakın.Sonuçlar açıklandığında 5.tercihinize yerleştirildiğinizde "ahh keşke 6.tercihim olsaydı" demeyeceğiniz şekilde istek sırası yapmış olmalısınız.
Not:Puanlar sizi yanıltır.Mutlaka Türkiye sırası ve %'lik dilime bakmalısınız.
Önce bu 10 okulu belirleyin.Sonra tek tek internet sitelerinde okulun fiziki yapılarına,donanımına(laboratuvar,spor salonu v.b.),ÖSS başarılarına,sosyal faaliyetlerine,taban puanlarına bakın.Gerekirse okullara gidip dolaşın.Geçen yıl en son giren öğrencinin puanını,türkiye sırasını öğrenin,%'lik dilimine bakın, size daha önce verdiğim linklerin çoğunda bu bilgiler var.Doğru tercih yaptığınızdan emin olun.Yüksek puanlarla açıkta kalan öğrenciler olabiliyor.Çok ama çok dikkat edin..
Şansınız açık olsun.İyi tatiller..


0 yorum: