Ortaokul fen bilimleri dersi konu anlatımları, TEOG sınavlarına hazırlık rehberi...

>> >>>>>>>>>>>>>> Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür.Hayal gücü ise her yere... EİNSTEİN

23 Temmuz 2014

2014 TEOG (OGES) TERCİH DÖNEMİ

MEB 2014-2015 Tüm İller Fen Ve Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri, Mesleki Ve Teknik Liseler, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Özel Liselerinin kontenjanlarını, yüzdelik dilimlerini ve pansiyon bilgilerini e-okul üzerinden yayınlandı. Aşağıdaki linklerden aradığınız tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.Yeterli araştırma yapmadan tercih listenizi oluşturmamanızı öneririm. 

TEOG SINAV SONUÇLARI İÇİN:

http://www.meb.gov.tr/sinavlar/sorgu/Oks/2014_TEOG_65wsxqw/Teog_Frm_2014.asp                              

2014 TEOG MEB TERCİH KILAVUZU için:

http://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2014_06/2014_YILI%20ORTAOGRETIM_KURUMLARINA_GECIS_UYGULAMASI_TERCIH_VE_YERLESTIRME.pdf

2014 TEOG LİSELERİN TABAN-TAVAN PUANLARI ve TERCİH LİSTELERİ İÇİN:

https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKSTERCIH/SNV08002.ASPX   

TERCİH ROBOTU
http://www.korfezvideo.com/tercih/teog/t-index.php

TERCİHLERDE YÜZDELİK DİLİMİN ÖNEMİ 

Tüm liselerin türleri ve kontenjanları MEB tarafından ilan edildi.Tercih yapacak öğrencilerin bu listeleri çok iyi incelemeleri ve tercihlerini yaparken yüzdelik dilime dikkat ederek tercihlerini oluşturmaları gereklidir.Tercihler 2014-TEOG OYP puanına göre değil yüzdelik dilime göre oluşturulmalıdır.Puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik bilimler başarı sırasını gösterdiği için fazla değişmez. Yine bilmeniz gerekir ki puanlar ve yüzdelik dilim arasında ters bir orantı vardır. Yani puanınız yükseldikçe yüzdelik dilim düşer

İstediğiniz bir liseye puanınızın tutup tutmayacağını ancak tahmin edebilirsiniz., üstelik bu yıl farklı bir sistemle yerleştirme puanınız oluşturuldu.Bu nedenle daha dikkatli tercih yapılması gereklidir.Öncelikle istediğiniz okulun geçen yıl kaç puanla öğrenci aldığına bakmak ve o puanın geçen yıl ne kadarlık yüzdelik dilime denk geldiğini araştırmanız gerekir.Daha sonra kendi yüzdelik diliminizle kıyaslayarak tahmin yürütebilirsiniz. 

Oluşan kontenjan değişiklikleri ve bazı puan dilimlerindeki yığılmalar durumunuzu olumlu ya da olumsuz olarak etkiler.Örneğin  İstanbul Lisesi geçen yıl 240 olan kontenjanını bu yıl 170’e düşürdü.Ayrıca kontenjanı geçen yıla göre artan okullar da var.Tüm bunlar bu yıl okullara yerleşecek öğrencilerin yerleşim sırasını geçen yıllardan farklı hale getirebilir. Bu nedenle yüzdelik dilimleri iyi incelemeli, kendi isteğiniz doğrultusunda bir liste oluşturmalısınız.

Fen Liselerinde geçmiş yıllarda hazırlık sınıfı yoktu.Sadece bu nedenle bile bu okulları tercih etmeyen öğrencilerin var olduğunu biliyoruz.Bu yıl uygulanacak olan Fen Liseleri'ne hazırlık sınıfı uygulaması, daha çok öğrencinin bu okulları tercih listesine almasına ve doğal olarak bu okulların puanlarının artmasına yol açacaktır.

Sonuç ne olursa olsun kazanacağınız okul sizi üzmemeli.Hep önünüze bakın.Gideceğiniz okulda başarılı olmak için daha çok çalışın En azından bulunduğunuz okulda arkadaşlarınız sizinle yakın puanlar alan öğrencilerden oluşacaktır.

Okul                                             Kontenjan                        Taban Puan

Galatasaray Lisesi                          100                                     494,889

İstanbul Lisesi                                 170                                    492,138

Kadıköy Anadolu Lisesi                    340                                    481,063

Cağaloğlu Anadolu Lisesi                  204                                    480,137

Kabataş Anadolu Lisesi(İng.)            136                                    489,765

Pertevniyal Anadolu Lisesi                 238                                    462,942

Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi           238                                   476, 228

TEOG YERLEŞTİRME TAKVİMİ 

4 Temmuz Tercihlere esas kontenjan tablolarının ilanı 

TEMMUZ  8. sınıf Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) ilanı 

31 TEMMUZ-8 AĞUSTOS  Tercihlerin alınması (Saat 17.00’ye kadar)

22 AĞUSTOS Yerleştirme sonuçlarının açıklanması 

25 -28 AĞUSTOS  Nakil başvurularının alınması

29 AĞUSTOS  Nakil işlemleri saat 19.00’da bitecek

15 EYLÜL  Okulların açılış tarihi

EYLÜL SONU Nakil işlemleri ay sonuna kadar haftalık periyotlar halinde sürecek.

YENİ SİSTEMİN GETİRDİKLERİ (2014-2015) 

Bu yıl ilk kez uygulanacak sistemin adı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi. TEOG olarak bilinen bu sistemde başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere merkezi sınavlarla öğrenci alan okullara yerleştirme puanı 8. sınıf öğrencilerinin Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, TC. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil olmak üzere 6 dersten girdikleri toplam 12 sınavın sonuçları ile 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarıyla yapılacak hesaplamayla oluşacak. İşte tercih listelerinizi hazırlarken bu puanları kullanacaksınız. Önceki yıllarda tercih yapabilmek için öğrencilerin belli bir puan barajını aşmaları gerekiyordu. Geçen yıl bu baraj 201 puandı. Bu yıl ise taban puan uygulaması olmayacak. 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1.3 milyon öğrencinin yerleştirme puanı hesaplanacak ve tümü tercih listesi hazırlayabilecek. 

Liselere yerleştirmelerde tek değişiklik, 12 sınavlı bir sistemin gelmesi ya da taban puan şartının kaldırılması değil. Aynı zamanda tercih ve yerleştirme kuralları da değişti. Tercihler için A ve B olmak üzere iki farklı tercih listesi hazırlanacak. A listesinde 15 tane okul adı bulunacak. Bu listeye Anadolu, fen, sosyal, mesleki ve teknik, imam hatip, çok programlı liselerden istediğiniz okulları seçip yazabileceksiniz. Bu listede ilçe ve il sınırlaması yok. Sadece fen ya da Anadolu değil, tüm liseler aynı listede yer alabilecek. Çocuğunuzu göndermek istediğiniz 15 okulun adını belirleyip, okul kodlarını yazarak tercihte ilk kullanılacak A listenizi oluşturacaksınız. Bu listeye en fazla 15 okul yazabilirsiniz ve tümünü doldurmak zorunda değilsiniz. Ancak tavsiyemiz bu listede hakkınız olan 15 okula da yer vermeniz. Yoksa B listesindeki okul türlerinden birine yerleşebilirsiniz.

Büyük tartışmalara yol açan B listesinde ise okul adı değil, okul türleri işaretleyeceksiniz. Bu okul türleri de Anadolu, fen, sosyal, mesleki ve teknik, imam hatip, çok programlı liseler olmak üzere 6 tane. Bunlardan en az 4’ünü seçeceksiniz. B listesiyle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iki önemli değişiklik yaptı. 

Aileler A listesindeki okullardan birine yerleşemeyen çocuğunun evinin en yakınındaki bir liseye yerleşecek olmasına büyük tepki gösterdi.. Aileler, “Evimizin yakınında meslek ya da imam hatip varsa ben bu okulları seçmediğim halde çocuğumu zorla bu okullara gönderemezsiniz” diyor ve yerleştirme işlemleri için yargı yoluna başvuracağını dile getiriyordu.

İşte MEB, bu tepkiler üzerine ilk olarak B listesinde 4 okul türünü zorunlu işaretleme kuralı getirdi. Meslek ve imam hatip liselerine çocuklarını yollamak istemeyen aileler bu durumda Anadolu, fen, sosyal ve çok programlı lise türlerini işaretleyecek. Yerleştirme işlemi de bu okullara yapılacak. Veliye B listesinden en az 4 okul türü seçmek zorunluluğu getiren bu sistemde eğer bu işaretlemeyi yapmazsanız elektronik ortamda yapacağınız tercihlerinize onay alamayacaksınız. Ailenin sadece A listesini doldurma şansı yok.

B listesinden okul türü seçmediği takdirde yerleştirme sistemine giremeyeceksiniz.Alternatif 3 İlçe B grubundaki okullara “zorunlu yerleştirme” ile ilgili ailelerin tepkilerinden biri de başka bir ilçedeki okullarda boş kontenjan olmasına rağmen neden çocuklarını bu okullara yollayamadıklarına ilişkindi. Aileler bu uygulamanın da “ikametgâh sınırlaması” getirerek seçme özgürlüklerini engellediğini ve hukuki olmadığını söylüyordu. 

MEB, sistemdeki bu hatayı da “alternatif 3 ilçe” uygulamasıyla gidermeye ve oluşabilecek hukuki sorunları çözmeye çalıştı. Bu düzenlemeyle aile B listesinde üç ilçe tercih edebilecek. A listesinde 15 okuldan birine yerleşemeyen öğrenci B listesinde zorunlu işaretlediği 4 okul türüne göre sırasıyla ikamet ettiği semt, köy, mahalle, tüm ilçe geneli ve seçtiği 3 ilçe taranarak yerleştirilecek. Ancak bu listede başka bir ildeki okula kontenjan boş olsa bile öğrenci yerleştirilemeyecek. 

Yıl içinde öğrencilerin 6 dersten girdikleri toplam 12 sınavın sonuçları ile 3 yıllık yıl sonu başarı puanlarının kullanılmasıyla oluşturulan yerleştirme puanları 7 Temmuz tarihinde açıklandı. Tercihler ise 31 Temmuz’da alınmaya başlanacak ve 8 Ağustos’ta son bulacak.                 

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okulların Anadolu Lisesi statüsüne dönüştürülmesi ile tüm okul türlerine YEP ile öğrenci alınacak.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okulları seçen öğrenciler, önceki yıllarda doğrudan alan tercihi yaparken artık okul tercihi yapacak.

Anadolu Lisesi’ne yeni dönüştürülen okullarda şube kontenjanı 34, ihtiyaç olması halinde 40 olacak. Anadolu Öğretmen Liseleri, Sosyal Bilimler, Fen ve Anadolu Liseleri’ne dönüştürülecek.

Fen Liseleri’nde de 2014-2015 öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfı zorunlu hale gelecek.

TEOG öncesindeki 201 taban puan uygulaması kaldırıldı.

Özel okullar tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapında puan üstünlüğüne göre yüzde 5’lik dilim içerisinden alacaklar.Özel okullar burslu aldıkları öğrencilerin bursluluklarını, başarısızlık, sınıf tekrarı gibi ek şart ve yükümlülük aramadan eğitim-öğretim süresi boyunca devam ettirecekler. 

Tercihlerde istediği liseye giremeyenler için bir umut da bu yıl nakiller olacak. 31 Temmuz-8 Ağustos arasındaki liseye giriş tercihlerinin ardından yerleştirme sonuçları da 22 Ağustos’ta duyurulacak. Bu duyurular sonrasında kesin kayıtlar yapılacak. Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara taban puan şartı aranmaksızın nakil yapılacak. Nakil başvuruları 25-28 Ağustos’ta yapılacak. Yerleştirme 29 Ağustos’ta gerçekleşecek. Ancak, eylül ayı boyunca sistem devam edecek. Nakilde başvuran adayların puan sıralamasına göre kayıt işlemi yapılacak. 

Bu yıl yapılan bir değişiklik de Anadolu liselerinin kontenjanı.

Yerleşemeyene ‘zorunlu okul’ tepkisi 3 ilçe alternatifi getirdi. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın bürokratlarıyla birlikte TEOG sistemi, müdür atamaları ile dershanelerin dönüşüm süreçlerini de açıkladığı basın toplantıda anlattığı sistemin ayrıntıları şöyle:

KAYNAK:HABER TÜRK  
ÜÇ SEÇENEKTEN BİRİ: E-okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak: “Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım”, “Tercih yapmak istiyorum.” Öğrenci ilk iki seçenekten birini işaretlerse devlet okullarını tercih edemeyecek. 

SAKIN İŞARETLEMEYİN: Bu nedenle aileler çocuklarını özel okula yazdırmış olsalar bile bu seçeneği işaretlemeyip, “Tercih yapmak istiyorum” demek zorunda. Aksi halde tercih sistemine katılamayacak. “Tercih yapmak istiyorum” seçeneğini işaretleyen merkezi yerleştirmeye katılacak.

A VE B LİSTELERİ: A grubunda 15 tercih yapılacak. İl ve okul türü sınırlaması yok. Öğrenci ilk listeye yerleşememe ihtimaline karşı B grubu listesindeki 6 okul türünden de en az birini işaretlemek zorunda. Bu listede il, ilçe ve semt sınırlaması var. Öğrenci B listesinden okul türü seçmese bile otomatik olarak evine yakın herhangi bir okula yerleştirilecek. Bu okullar arasında meslek lisesi, fen lisesi de olabileceği gibi tercih etmese bile imam hatip lisesine gidebilecek. B grubundaki liseler şunlar: Fen, Sosyal Bilimler, Meslek ve Teknik Anadolu, Anadolu İmam Hatip, Çok Programlı Anadolu ve Anadolu.

TERCİHTE TABAN PUAN: Tercihte geçen yıl 201 olan taban puan kaldırıldı. Taban puan şartı aramadan tercih yapılabilecek. Öğrencinin yerleştiği okula kaydı otomatik olarak yapılacak.

BOŞ KONTENJANA NAKİL: Yerleştirmeden sonra boş kontenjanlara nakil başvurusu yapılabilecek. 3 okul seçilebilecek. Bu işlemlerde eski sistemde olduğu gibi okula en son giren öğrencinin puanı esas alınmayacak. Bu öğrenciden çok daha düşük puanlı öğrenci de okula yerleştirilebilecek. Örneğin; Galatasaray Lisesi’ne en son öğrenci 490 puanla girmiş olsa bile boş kontenjana başvuran öğrenciler puan sıralamalarına göre yerleştirilecek. Bu durumda da 400 puanlı öğrenci bile başka tercih yapan yoksa okula girebilecek. Böylece özellikle gözde okullarda nakil kuyrukları çok uzayabilecek.

KONTENJAN 40 OLDU: Geçen yıl Anadolu Liseleri’nin kontenjanlarını 30’dan 34’e çıkaran bakanlık, bu yıl da 40’a yükseltti. Bu kural, başına bu yıl Anadolu ibaresi getirilen yeni liselerde geçerli olacak.

ANADOLU ÖGRETMEN LİSELERİ: Anadolu öğretmen liseleri, sosyal bilimler, fen ve Anadolu liselerine dönüştürülecek. Fen liselerinde de sosyal bilimler liselerinde olduğu gibi hazırlık sınıfı zorunlu olacak.
MÜDÜRÜ, ÖĞRENCİ VELİ ÖĞRETMEN SEÇECEK
4 yılını dolduran müdürlerin koltuklarında bir 4 yıl daha oturmaları için öğrenci, veli ve öğretmenlerin desteğini alması şart. Okul Aile Birliği Başkanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürü, okulun en kıdemli ve en yeni öğretmeni, Öğrenci Meclisi Başkanı müdürün göreve devam edip etmeyeceğine karar verecek. 75 ve üzerinden puan alanların görev süreleri en fazla 8 yıl olacak. Başka bir okula gitmek isteyenler ise puan üstünlüğü ve tercihine göre atanacak. İlk defa atanacak müdürlerin geleceğini sözlü sınav belirleyecek. Yeni düzenleme müdürlere kendi yardımcılarını atama hakkı da getiriyor. Bu ders yılı sonu itibarıyla yöneticilikte 4 yılını tamamlayanların sayısı yaklaşık 16 bin. Müdürü, öğrenci veli ve öğretmen seçeceK.

ÖZEL OKULLARA 'PUAN' SÜRPRİZİ
Öğrencilerini Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin sınavlarına göre seçecek Türk ve yabancı özel okullara MEB büyük sürpriz yaptı. Bu okullara üç dersin puanı verilmeyecek. Gerekçe olarak “Öğrencilerin kişisel bilgilerini kimse ile paylaşamayız” denildi. Özel okullar tek tek kendilerine başvuran öğrencilerin yerleştirme puanlarını 8’inci sınıf notlarını da ekleyerek kendileri yapmak zorunda kalacak.

DERSHANE ÖĞRETMENİNE YENİ SINIR                                                       Dershaneler için dönüşüme başvuru 2 Haziran’da başlayıp 31 Ağustos 2015’te sona erecek. Öğretmenlere atanabilmeleri için 6 yıl sigortalı olma şartının yanı sıra 14 Mart 2015’e kadar bu kurumlarda çalışma zorunluluğu da getirildi. KPSS şartı aranmayacak. Dershanelerde çalışan 47 bin öğretmenden atama şartını taşıyanların sayısı henüz belli değil.

 

0 yorum: