Ortaokul fen bilimleri dersi konu anlatımları, TEOG sınavlarına hazırlık rehberi...

>> >>>>>>>>>>>>>> Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür.Hayal gücü ise her yere... EİNSTEİN

07 Ağustos 2014

ÖZEL OKULLAR NEDEN DAHA BAŞARILI?

2014 TEOG sonuçlarına göre yapılan istatistiklerin sonuçları açıklandı. TEOG ortalaması en yüksek olan okulların özel okullar olduğunu ve devlet okullarının ilk yüze giremediğini görünce üzüldüm. 
Doğal olarak bu tür haberler beni de üzer.Devlet okulu öğretmeniyim, öğrencilerimin başarısı beni de mutlu eder.
Bir zamanlar sınav başarısı+not ortalaması ile öğrenci alan süper liseler vardı. İlk yıllarda oldukça da başarılılardı.Sonradan hak edilmeyen notlar verilerek içinden çıkılamaz hale geldi, öğretmenler baskı altında kaldı.Bir çok okulda not kavgaları yapıldı..Sonuç olarak süper liseler yok oldu.Bu olayın bana hatırlattığı budur.
Haberin ne kadar kadar doğru olduğunu birlikte inceleyelim.Bunun nedenlerini ve sonuçlarını düşünmek gerekli.Ne yazık ki nedenlerden birisi ve en önemlisi özel okulların gerçek notların çok üzerinde değerlendirme yapmasıdır.Aşağıda bir özel okul öğrencisinin e-okuldan alınmış notlarını inceleyelim.Taralı olanlar TEOG notlarıdır.Notlara dikkat edin.Bir devlet okulunda bu kadar fark olması mümkün değildir.Soruşturulması gereken bir durumdur.
Bir özel okul öğrencisinin notları.
TEOG SINAVLARINDA
Din Kültürü : 60 
Fen ve Teknoloji : 58
Matematik : 22
İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük : 55
Türkçe : 70
İngilizce : 45
Ve bu öğrencinin okulda yapılan diğer tüm sınavları 100, üstelik performans ve projeleri de 100...Okuldaki diğer öğrencilerin de bütün notları 100.
Sizce ne kadar inandırıcı,nasıl bir değerlendirme yapılmış ki öğrencinin okul notları ve TEOG notları arasında bu kadar fark oluşmuş.
Ortalama,hatta matematik notu zayıf olan bu öğrenci, bizim ortalama öğrencilerimizin çok üzerinde sıralarda görünecek.Daha iyi bir okul kazanacak. Adalet bunun neresinde? Sadece ortalama öğrencilerin değil, okuldaki bütün öğrencilerin bütün notları 100 ise, sınavların nasıl yapıldığı da düşündürücüdür.
Sonuç olarak maddi durumu uygun olmadığı için devlet okulunda okuyan öğrenciler, büyük ölçüde haksızlığa uğruyor.Çünkü onlar çalışıyor,çabalıyor ve gerçekten hakederek belirli notlar alıyorlar.Yine hakettikleri bu nota yakın bir TEOG başarısı ile hakettikleri bir okula giremiyorlar.Neden? Çünkü sayısı her geçen gün artan özel okullardaki öğrencilerin bütün notları 100 olduğu için.
Gelelim sonuçlarına...Sonuçlarını ancak yıllar içinde görebiliriz.Bence yıllar sonra bu öğrencilerin yerleştiği liselerin LYS başarıları düşecek, daha alt sıralardaki okulların LYS başarıları ise yükselişe geçecektir.Yani liselerin başarıları değişecektir.Bu sonuç bence kaçınılmazdır.
Yukarıda anlattığım gibi olmayan özel okullar da vardır mutlaka. Ne yazık ki çoğu isim yapmak,daha çok öğrenci çekebilmek için bunu yapıyor. Peki özel okullarda meb denetimi yok mu?Var tabii ki. İşte sizlere en başta anlattığım süper lise olayı gibi bir süre sonra olayın sonuçları farkedilir.Ve tekrar sistem değişir.Buna alıştık artık.
Aslında bu yıl sınava giren öğrencilerimiz ve velileri de bu gerçeği biliyor. Bu nedenle kazanacakları okul için üzülmesinler. Gittikleri okulda puanları yakın öğrenciler olacaktır.Çalışsınlar ve önlerine baksınlar. Bence okulların gelecek yıllarda LGS-LYS başarıları değişecektir. Bu gerçeği kesinlikle unutmasınlar.
SON SÖZ: Okulların başarısı öğrenci kalitesine bağlıdır.Yani siz daha iyi bir okul hakettiğinize inanıyorsanız, gittiğiniz okulun başarısı yükselecektir. Başarılar... 

0 yorum: