Ortaokul fen bilimleri dersi konu anlatımları, TEOG sınavlarına hazırlık rehberi...

>> >>>>>>>>>>>>>> Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür.Hayal gücü ise her yere... EİNSTEİN

09 Temmuz 2012

4+4+4'ÜN GETİRDİKLERİ-2


Kaynak:Radikal Gazetesi

Ortaokul ve liselerde eğitim ağırlaşacak


28/06/2012    18:21
Yazı Boyutu
Büyük
Küçük


Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "4 4 4" eğitim sistemiyle ilgili, "İlkokulda çok daha yoğun bir program değil, daha rahatlamış bir program olacak ama ortaokul ve lisede giderek ağırlaşan bir programımız olacak" dedi.

Ortaokul ve liselerde eğitim ağırlaşacak
İSTANBUL - Dinçer, Haliç Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen İstanbul Ticaret Üniversitesi 2011-2012 akademik yılı mezuniyet töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “30 olan haftalık ders saati 36'ya mı çıkarıldı?” şeklindeki sorusu üzerine Dinçer, ders çizelgesini yayımladıklarını belirterek, özellikle ilkokulda haftada yaklaşık 9 saat serbest zaman ve fiziksel etkinliklerin olduğunu söyledi.

Dinçer, iki şeye dikkati çekmek istediğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Birincisi, artık bundan sonra 720 saatle başlayan ve 720 saatle 8 yıl boyunca devam eden bir eğitimimiz olmayacak. Birinci sınıfta çok daha az dersimiz var. Eğitim yılı uzadıkça ders sayısının da arttığı bir programa sahibiz. İkincisi de birinci sınıfta hem programımız hafiflemiş vaziyette hem de müfredatımız hafifleyecek. Dolayısıyla bakıldığında her gün çocuklarımız için aşağı yukarı 2 saat oyun ve fiziksel etkinlikler, öğrenme esaslı oyunlar tabii ve serbest etkinlikler olmak üzere iki farklı uygulamamız da olacak. Bu açıdan bakıldığında çocuklarımız için, hele hele ilkokulda çok daha yoğun bir program değil, daha rahatlamış bir program olacak ama ortaokul ve lisede giderek ağırlaşan bir programımız olacak.”

Başta AB ülkeleri, Kuzey Amerika ve OECD ülkeleri olmak üzere, eğitimde başarılı ülkelerin eğitim yapılarını incelediklerini anlatan Dinçer, “Orada tespit ettiğimiz şey şu, biz 8 yıllık süre içinde 674 saat eksik ders veriyoruz. Dolayısıyla bu 8 yıllık süre içinde ders saatlerimizi artırmak zorundaydık ki, küresel düzeyde çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu eğitimi verebilelim” şeklinde konuştu.

BİZİM DE UZMANLARIMIZ VAR
Bir gazetecinin, “Eğitim uzmanları, çocukların bu yeni sistemde zorlanacaklarını söylüyorlar” demesi üzerine Dinçer, o eğitim uzmanları kadar kendilerinin de bu analizleri yaparken faydalandıkları eğitim uzmanları olduğunu söyledi.

Dinçer, bu konuda farklı metodolojik yaklaşımlara ve farklı teorik bilgilere sahip olan insanların değil, pratik olarak dünyada bu işi yapan ve uygulayanların stratejilerine bakmakta yarar olduğunu vurgulayarak, kendilerinin teorik bir tartışmadan bahsetmediklerini, küresel dünyanın yaptıklarına dair çok geniş kapsamlı bir analizden sonra bir şey söylediklerini kaydetti.

Bakan Dinçer, “Diğerlerinin ise mevcut statüyü koruyan teamüllerle yapacakları değerlendirmeler benim için çok anlam taşımaz” diye konuştu.

UFAK TEFEK DEĞİŞİKLİKLER OLABİLİR
Bir gazetecinin, “Yeni eğitim sistemi kalıcı olacak mı?” sorusu üzerine Dinçer, bunun hükümet politikası olduğunu vurgulayarak, temel odak ve yaklaşım tarzının, küresel düzeyde rekabet gücü üzerine olanların farklı uygulama yapma şansına sahip olmadığını, belki ufak tefek değişiklik yapabileceğini kaydetti.

3 KONUYA ODAKLANDIK
Milli Eğitim Bakanlığı olarak temel paradigmalarını değiştirdiklerini ve değiştireceklerini, bunu, bakanlığın yeniden yapılanma sürecinde ortaya koyduklarını anlatan Dinçer, orada 3 temel odakları olduğunu anımsattı.

Bakan Dinçer, “Bunlardan birincisi, çocuklarımız küresel dünyada ayakta kalabilmek için hangi bilgi ve yeteneğe ihtiyaç duyuyorlarsa ona sahip olacaklar. İki, ulusal düzeyde toplumun ve piyasanın ihtiyaç ve beklentilerine sahip olacaklar. Üç, sosyal sorumluluk sahibi, toplumsal ve ahlaki değerlerin farkında olan, tarih bilinci, millet şuuru olan çocuklar olacaklar. Bizim üç odağımız var; bu odakları değiştirirseniz sistem de değişir” diye konuştu.

‘ETÜT VE BESLENME OKULLARI BİR SINIFA İMTİYAZ’
Etüt ve beslenme okullarının kapatılacağı yönündeki haberlere de değinen Dinçer, etüt ve beslenme okullarının ilköğretim eğitimi yapan okullar olduğunu, anne ve babası çalışan çocuklardan kurayla öğrenci aldığını anımsatarak, yani çok sınırlı sayıda velinin çocuklarının kabul edildiği bu eğitim yapısını, belirli bir sınıfa ayrılmış imtiyaz olarak gördüğünü kaydetti.

20 SEÇMELİ DERSTEN 4'Ü SEÇİLECEK
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, “20 seçmeli ders sayısı çok değil mi?” şeklinde bir soru üzerine, 20'ye yakın seçmeli ders koymanın çocuklara ilgi alanlarına uygun ders seçmeleri konusunda fırsat vermek olduğunu vurgulayarak, çocukların bu 20 dersten 4 dersi seçeceğini söyledi.

Bir gazetecinin, “18 genel lisenin imam hatip lisesine dönüştürüldüğüne dair haberler var. Bu konuda neler diyeceksiniz?” sorusu üzerine Dinçer, eğitimde kademeli bir sisteme geçilmesi nedeniyle ilkokulları, ortaokulları bina ve fiziki yapı olarak gözden geçirdiklerini, bunu yaparken de kanunun öngördüğü bir düzenlemeyi de yapmak durumunda olduklarını aktardı.

Bakan Dinçer, “Hangi okul ilkokul, hangisi ortaokul olacak, bu ortaokullardan ne kadarı imam hatip okulu olarak açılacak? Bunlara dair kararı biz merkezden vermiyoruz. Yerel yöneticilerimiz ihtiyaçları belirliyorlar, ona göre karar verecekler. Ancak bugün birçok kararımız, tahmini bir yapıya dayalı. Yarın öğrencilerimiz kayıtlarını yaparken, her şey somutlaşacak. O açıdan hangi okulun imam hatibe, ortaokula veya meslek lisesi olduğuna dair bugün yapılan konuşma ve haberlerin pek çoğu spekülatif. Daha net bir şekilde bunu Eylül ayında görme şansına sahip olacağız” şeklinde konuştu.

Toplumun ihtiyaç ve beklentisi neyse ona göre karar vereceklerine dikkati çeken Dinçer, kendileri için hangi okulun ilkokul, hangisinin ortaokul olduğuna dair ayrımların önemli olmadığını söyledi. (aa)

0 yorum: