Ortaokul fen bilimleri dersi konu anlatımları, TEOG sınavlarına hazırlık rehberi...

>> >>>>>>>>>>>>>> Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür.Hayal gücü ise her yere... EİNSTEİN

15 Temmuz 2013

SBS TERCİHLERİNİZİ YAPARKEN...

Bu yıl SBS sınavına giren öğrencilerin ve velilerin çok tedirgin olduklarını tahmin ediyorum. 
Sonuçlar elinizde ancak puanınıza bakıp geçen yılla karşılaştırma yapamazsınız.Bilmeniz gereken bu yılki SBS'nin çok daha seçici bir sınav olduğu bu nedenle üst puan dilimlerinde yığılma olmadığı, yine bu nedenlerle puanların düşmesinin çok doğal olduğunu anlamanızdır.
Sizi yanıltabilecek bir çok etken var. Ayrıca bu yıl yabancı dilde (Almanca-Fransızca)180 civarında puanı değişen öğrenci var.O öğrencilerin belki bir kısmı, belki de hepsi sizin önünüze geçmiş olabilir.Bu da sizin "Türkiye Sıranızın" değiştiği anlamına gelir.
Tercihlerinizi yaparken izlemeniz gereken en doğru yol çok yönlü düşünebilmeniz, gerçekçi olmanız, yeterli araştırma yapmanız, nasıl bir eğitim almak istediğinize karar vermenizdir.Kısaca size ve puanınıza en uygun 10 okulu doğru sıralamanız gereklidir. Asla aceleye getirmeyin. 
Kişisel özelliklerinize en uygun okula gidebilmek için doğru tercih yapmak çok önemlidir.
Öncelikle 10 tercih hakkınız ve bu tercihleri değiştiremeyeceğiniz gerçeğini tekrar hatırlatmak isterim.Bu nedenle son derece önem verin, acele etmeyin, araştırmadan hiçbir okulu listenize almayın.O okula 4-5 yıl gideceksiniz. Bunun önemli bir karar olduğunu unutmayın.  
 Nelere dikkat etmelisiniz?
1-Öncelikle okul türlerine karar vermeniz gereklidir.(Fen Lisesi-Anadolu Lisesi-Meslek Lisesi gibi..)
2- Eğitim almak istediğiniz yabancı dil  önemlidir.(İngilizce-Almanca-Fransızca gibi)
3- Gelecekte seçeceğiniz meslek için de üniversite başarısı önemlidir.( YGS-LYS ) Okulun  genel olarak sözel ya da sayısal niteliği de önemli olacaktır.
Bütün bunları göz önünde bulundurarak tercihlerinizi oluşturmanız gerekir.Yukarıdaki nedenlerle daha sonra değiştiremeyeceğiniz bu 10 okulu çok dikkatli seçmeniz gerektiğini anlamış olmalısınız. 
O halde yapmanız gerekenler nedir?
1.ve 2. tercihinizi tutmayacağını düşündüğünüz ama çok istediğiniz, türkiye sırası (veya %'lik dilimi)sizin sıranızdan biraz daha yukarıda olan okullara kullanın,
3.4.5.6. ve 7.tercihlerinizi sizin de istediğiniz, türkiye sırası (veya %'lik dilimi)sizin sıranıza çok yakın veya eşit olan okullara kullanın,
8.9. ve 10. tercihleriniz ise joker olsun.Yani çok istemeseniz de ilk 7 tercihiniz tutmamışsa gidebileceğiniz, türkiye sırası(veya %'lik dilimi) sizin sıranızın altında olan okullar olmalıdır.
En son olarak listenize genel olarak bakın.Sonuçlar açıklandığında 4.tercihinize yerleştirildiğinizde "Ahh keşke 5.tercihim olsaydı." demeyeceğiniz şekilde istek sırası yapmış olmalısınız.
Puanlar her yıl sınava giren öğrencilerin başarısına göre değişir ve sizi yanıltır.Mutlaka Türkiye sırası veya %'lik dilime bakmalısınız. En doğru bilginin Türkiye sırası olduğunu söylesek de bunun bile birçok etkenle yıllara göre değişiklikler gösterebileceğini unutmayın.İşte bu nedenle sıralamaya 1-2 okul üstten başlamak yerinde bir davranış olacaktır.
Önce bu 10 okulu belirleyin. Sonra tek tek internet sitelerinde okulların donanımına YGS-LYS başarılarına, fiziki yapılarına(laboratuvar,spor salonu v.b.),sosyal faaliyetlerine, taban-tavan puanlarına bakın. Gerekirse okullara gidip dolaşın.Geçen yıl en son giren öğrencinin puanını, türkiye sırasını öğrenin, %'lik dilimine bakın, size daha önce verdiğim linklerin çoğunda bu bilgiler var.( 2012-SBS ) Doğru tercih yaptığınızdan emin olmadan tercih formunu onaylamayın. Geçmiş yıllarda yüksek puanı olduğu halde yanlış tercih yaptığı için açıkta kalan öğrenciler için çok üzüldüğümü hatırlıyorum.Çok ama çok dikkat edin..
Şansınız açık olsun.İyi tatiller.. 

0 yorum: