Ortaokul fen bilimleri dersi konu anlatımları, TEOG sınavlarına hazırlık rehberi...

>> >>>>>>>>>>>>>> Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür.Hayal gücü ise her yere... EİNSTEİN

23 Şubat 2014

BERLİN ve VARŞOVA İZLENİMLERİ

Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Birliği'nin birlikte yürüttüğü projelerden birisi olan Metek Projesi kapsamında 9-15 Şubat 2014 tarihleri arasında Berlin ve Varşova'ya gittik.



Almanya Meclis Binası
Batı ve Doğu Berlin'in yıkılan duvarından izler.

 Victory Column (Siegessaule)
     
Brandenburg Kapısı
Orada resmi okul ve senato ziyaretleri yapıldı.Son derece düzenli hazırlanmış bir organizasyonda bulunduğum için kendimi çok şanslı hissettim. Almanya ve Polonya'nın eğitim sistemini inceledik ve bizim eğitim sistemimiz ile karşılaştırma olanağı bulduk.
Almanya ve Polonya da mesleki eğitimin çok gelişmiş ve önemsenen okullar olduğunu gözlemledik. Ayrıca öğrenciler mesleki eğitimini tamamladıktan sonra ister kendi alanlarında, ister başka alanlarda üniversite eğitimi alabiliyorlar. Önlerinde hiçbir engel yor. Yalnızca çalışmaları ve bizdeki LYS benzeri bir sınava (Abitur) girmeleri gerekiyor.
Varşova'da eski şehir.
Polonya 2012 yılında 200 meslek dalını inceleyerek mesleki eğitim sistemini yenilemiş. Yetişkinlere yönelik meslek kazandıran kurslar, internet üzerinden eğitim gibi alternatif eğitim alanlarını da uygulamaya başlamış. Ancak bütün bunları yapmadan önce ciddi araştırmalar yapılmış olması, tüm yayınların yenilenmesi, öğretmen,okul yöneticileri ve danışmanların eğitimi gibi sistem için gerekli tüm çalışmaların tamamlanmış olması dikkat çekiciydi.
Ben özellikle sınavlara hazırlık için dershane olup olmadığını merak ettim ve sordum. Bizde tüm öğrencilerin olmazsa olmazı dershanelerin oralarda hiç olmadığını öğrendik. Almanya ve Polonya'da okul dışında eğitim veren bir kurum yok. Eğitim sistemleri ve eğitime bakış açıları farklı, genel olarak ebeveynlerin de mesleki eğitime bakış açısı bizden çok farklı. Ortaokul sonrası normal liseye ortalaması yetmeyen çocukların aileleri onların önce bir mesleklerinin olmasını, üniversite eğitimini sonra almasını tercih edebiliyor. Meslek liselerini çok önemsiyorlar ve çocuklarının yetenekleri doğrultusunda eğitim almasını istiyorlar.
Yani öncelikle ebeveynlerin bilinçli olması gerekiyor. Özetle çocuğum doktor olsun, mühendis olsun düşüncesi yerine, onun hangi dalda yetenekli olduğunu farkedebilmek ve o doğrultuda bir eğitim almasını sağlamak gereklidir... Her çocuğun mutlaka bir-birkaç yeteneği vardır.Aile onu görebilmeli ve çocuğunun ileride sevdiği bir işi yapmasını sağlamak için desteklemelidir. Unutulmaması gereken severek yapılan işin mutlaka başarı getireceğidir. Aslında hepimiz bunu istemiyor muyuz? Çocuklarımız kendi ayakları üzerinde durabilen, kendi kararlarını alabilen, kişilik sahibi, mutlu ve başarılı bireyler olsun isteriz. O halde çocuklarımızı yönlendirirken daha objektif olmamız gerekir. 
Her çocuk değerlidir.
Berlin Katedrali

Berlin TV kulesi


Berlin tren istasyonu.


Berlin'den Varşova'ya trenle geçerken bir istasyon.



Metek meb resmi sitesi
http://metek.meb.gov.tr/index.php/basin-odasi/haberler/372-nasil-basardik-yarismasi-nda-dereceye-giren-calismalarin-sahipleri-almanya-ve-polonya-ya-calisma-ziyaretinde-bulundu




0 yorum: